https://www.facebook.com/NMCottonCollection
KESELESAAN ANDA,
KEPUASAN KAMI

http://nmcotton.blogspot.com/

Blog

Kelebihan Kain Cotton

Posted by [email protected] on June 17, 2014 at 3:35 AM


Dunia menggunakan kapas untuk membuat pakaian dimana kapas merupakan produk semula jadi yang digunakan oleh seluruh negara dan pengeluarannya juga berkembang pesat. Kapas mempunyai banyak kelebihan iaitu berkemampuan untuk mengawal kelembapan, memberi keselesaan serta tahan lasak. Berikut merupakan penerangan mengenai kebaikan menggunakan kapas dalam industri pakaian:

1. Mengawal kelembapan
Hal ini bermaksud kain kapas tersebut bernafas dan mampu menghantar lembapan dari badan setelah itu menyerap dan membuang cecair daripada kulit. Ia berfungsi sama seperti tuala yang menyerap air ketika basah. Selain itu, kain Kapas atau Cotton membolehkan anda merasa selesa ketika bersenam, menjaga kelembapan dan kulit anda.

2. Penebatan
Seterusnya, pakaian kapas akan melindungi anda daripada haba pada musim panas mahupun pada musim sejuk kerana kain kapas mempunyai penebat haba yang dijadikan kain kapasperangkap udara di antara gentian kain. Oleh itu, gentian kapas dalam pakaian akan memegang fabrik daripada kulit yang membolehkan udara terperangkap dan membuat anda lebih selesa ketika menggunakannya.

3. Hypoallergenic
Kain kapas jarang menyebabkan reaksi alahan berlaku oleh itu individu yang mempunyai alahan kulit digalakkan memakai pakaian jenis kapas atau cotton. Hal ini kerana kapas merupakan hypoallergenic yang tidak memberikan kesan negatif kepada kulit. Malahan ia digunakan dalam produk perubatan seperti pembalut luka atau kain yang dijadikan pakaian bayi.

4. Kalis cuaca
Kain kapas mudah untuk dibuat untuk menjadi pakaian tahan cuaca melalui pembinaan serta kekemasan fabrik. Sebagai contoh, kain kapas boleh dibuat ke dalam pakaian yang padat seperti kain yang tebal dimana ia berfungsi untuk menjadi pakaian tahan cuaca dan mengekalkan keselesaan pakaian tersebut.

5. Selesa
Pakaian yang dibuat daripada kapas amat lembuh dan mudah digunakan oleh yang demikian ia amat selesa apabila dijadikan pakaian. Memandangkan kapas sangat lembut selesa, ia selalu digunakan untuk pakaian dalaman.

6. Ketahanan
Forum Antarabangsa untuk promosi kapas telah menyatakan bahawa kapas mempunyai kekuatan dan daya ketahanan yang tinggi. Oleh itu, ia sukar untuk rosak dan lusuh malah kain kapas adalah jenis yang tahan lama dan berkualiti.

Categories: Kain Cotton

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments

SELAMAT DATANG KE NM COTTON VIETNAM